China Zwarte Thee Rozenthee OP

In deze blogpost van onze theesommelier Ilse wordt onze Rozenthee uitgelicht.  
Je leest hoe deze thee aan zijn smaak komt, waar rozen nog meer goed voor zijn en waar de aanduiding OP voor staat.  

Deze klassieke “geparfumeerde” thee is in China bekend onder de naam Meigui Honcha of Mei Gui Hua Cha, wat gedroogde Chinese rozen thee betekent.
Op traditionele wijze worden gedurende de nacht de rozenblaadjes op de theeblaadjes gelegd, dit wordt zoveel maal herhaald totdat de goede smaak bereikt is. Door de dauw tijdens de nacht komt de smaak van de rozenblaadjes aan de thee.
Ik heb de thee wat minder lang laten trekken dan 3 tot 5 minuten wat op de verpakking staat, smaken verschillen, ik houd niet van het bittertje in de thee en trek daarom de thee 2 minuten en heb water van 90 graden in plaats van 100 gebruikt, dan komen de zoete tonen van de thee meer naar boven. De geur van de rozen komt in je neus als je de thee drinkt en de smaak is heel zacht, het is een heerlijke bloementhee.

In China wordt de roos al meer dan 5000 jaar geteeld. Voornamelijk voor zijn schoonheid en medicinale werking. De roos helpt de Qi energie te laten stromen, Qi energie is de levensenergie. De roos helpt de lever te ondersteunen, deze kan minder werken door stress, medicijnen, alcohol en bewerkt voedsel. Verder helpt de roos de milt om de spijsvertering goed te laten verlopen. Door o.a. stress kan de spijsvertering stagneren, je raakt verstopt of krijgt een opgeblazen gevoel. De roos helpt de doorstroming van het spijsverteringskanaal te bevorderen.
Verder wordt de roos in China voor veel andere aandoeningen gebruikt.

Indianen in Amerika gebruiken de rozenknoppen en wortels om ontstekingen van de ogen te behandelen en bloedingen te stoppen, en de zaadjes van de rozen worden gebruikt om spierpijn te verlichten.

In de Westerse wereld wordt de roos vooral gebruikt in de cosmetica, parfum, crèmes en dergelijke, maar rozenwater wordt ook gebruikt tegen huidirritaties.

Waar staat OP voor in deze heerlijke zachte thee? Dit is een bladgradatiesysteem die vooral in India en Sri Lanka gebruikt wordt voor het bepalen van de kwaliteit van zwarte thee. Het eerste blad boven aan de stengel heet Flowery Orange Pekoe, het tweede blad heet Orange Pekoe, de derde Pekoe, de vierde Pekoe Souchong en de vijfde Souchong. Pekoe komt van het Chinese woord Pek Ho, dat zijn de zilveren haren op de bladeren van bepaalde soorten theestruiken. Dus OP is Orange Pekoe, het tweede hele blad van de theeplant. Hoe hoger het blad aan de stengel zit, hoe zoeter en delicater de smaak. Je kan ook BOP tegen komen in de gradatie van thee, dat is hetzelfde tweede blad aan de stengel, maar dan is het blad gebroken, dit is nog steeds losse thee. Staat er BOPF, dat betekent Broken Orange Pekoe Fannings, dit blad is nog fijner en komt in de pyramide zakjes.
Orange in de naam komt van een marketing stunt van de Nederlandse Oost Indische Compagnie, zij gebruikten de naam Orange om de thee op het Europese vaste land te kunnen verkopen en verwezen hier naar het Nederlandse Koninklijke huis. 

Ilse Beemsterboer, 19-08-2021