Biologische groene thee uit Ceylon OP Idulgashina

BIO Groene thee IdulgashinaIk heb hier een Biologische groene thee voor me liggen uit Ceylon. Groene thee is niet heel bekend uit Sri Lanka (Ceylon is de oude naam van Sri Lanka) omdat er grotendeels zwarte thee vandaan komt, ik ben benieuwd en ga hem direct zetten. Op de verpakking staat 4 tot 5 minuten trekken op 75 tot 80 graden. Ik heb de thee 3 minuten laten trekken en denk dat dit voor mij iets te lang is. Ik houd helemaal niet van astringentie in de thee, dat is een mond droog gevoel, wat vaak verwoord wordt als bitter. Dit wordt veroorzaakt door de polyfenolen in de thee, een groep chemische verbindingen die voorkomen in planten. De volgende keer ga ik hem zetten op 75 graden en 2 minuten trektijd, dat zorgt ervoor dat de zoetheid die in de thee zit meer naar voren komt, dat is de smaak die ik graag wil proeven. Houd je van de astringente smaak, houd dan de 4 tot 5 minuten aan. En heb je een waterkoker die het water alleen maar tot 100 graden kan verwarmen, giet dan 1/5 gedeelte koud water in je kop of pot of laat het water 10 minuten staan en giet het dan op.

Het blad is prachtig donkergroen van kleur en grof van structuur, het is heel blad. OP staat voor Orange Pekoe,  Dit zijn lange, puntige bladeren die geoogst zijn toen de bovenste blaadjes net opengingen. OP bevat zelden ‘puntjes’. Het aftreksel is licht van kleur. OP beschrijft niet de thee, maar welk blad er geplukt is voor deze thee.

Gelukkig zien steeds meer plantage eigenaren in Sri Lanka, India en China het nut van biologische teelt in, de planten krijgen geen kunstmest, maar worden bemest met koemest, boombladeren en snoeisel en er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Op deze manier krijgen we niet alleen een biologische thee, maar wordt de grond ook beter voor alle beesten die erin en ervan leven. De boeren krijgen hierdoor minder opbrengst van hun land, maar ze krijgen wel meer betaald voor de thee.
In Nederland worden biologische voedingsmiddelen gekeurd en krijgen een Skal certificaat, dit kan op de verpakking staan of NL-BIO-01 en het groene blaadje. De voedingsmiddelen worden getest of ze uit meer dan 95% biologische bestanddelen bestaan, het moet duidelijk zijn waar de ingrediënten vandaan komen en er mogen geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn. Om deze thee los te mogen verkopen in een theewinkel, moet die ook een SKAL-certificaat hebben. 

De thee komt van de plantage Idulgashina van de familie Stassen inBio Groene Thee Idulgashina de provincie Uva in Sri Lanka, Sri Lanka ligt onder India. Don Harold Stassen Jayawardena heeft de plantage in 1984 opgericht en eind jaren 80 is de plantage volledig biologisch geworden. De plantage ligt op 1800 meter hoogte, als de theestruiken hoog groeien heeft het van nature minder vijanden. Groeit een thee laag, dan zijn er al snel 5 verschillende soorten kevertjes en rupsen waar de plant last van heeft en waarvoor in de gewone teelt pesticiden voor gespoten wordt. Doorgaans komt thee uit een streek van verschillende plantages, de thee van die plantages worden door elkaar in grote hoeveelheden verkocht. Deze thee komt rechtstreeks van 1 plantage ook wel single estate tea genoemd. Indulgashina plantage wordt gevoed door de moessonregens en de struiken worden geoogst van juli tot en met september, de regen zorgt voor een zachte smaak aan de thee.
Komt u voor vakantie ooit in Sri Lanka vergeet dan niet om een tocht te maken langs de velden van de theeplantages met hun adembenemende uitzichten.


Ilse Beemsterboer, Theesommelier. 22-09-2021